+40 213 173 385 vanzari@labelprint.ro

Eticheta ecologică – ce este și ce trebuie să conțină? Iată o întrebare venită atât din partea celor care au în vedere producția ecologică, cât și din partea celor care sunt consumatori de produse ecologice. Cum ne dăm seama în calitate de consumatori că acel produs este sau nu este unul ecologic și de asemenea cum știm în calitate de producători dacă respectăm sau nu respectăm întru totul normele impuse de Uniunea Europeană cu privire la eticheta unui produs ecologic.

eticheta ecologicaEtichetarea produselor obținute conform metodelor de producție și procesare ecologică trebuie să țină cont de mai mulți indicatori.

Ce trebuie să conțină eticheta ecologică?

Atunci când vorbim despre o etichetă ecologică, cu siguranță ne gândim că aceasta trebuie să fie ușor deosebită față de caracteristicile alteia ce aparține unui produs ce nu face parte din gama celor ecologice. Cu toate acestea, așa cum veți observa mai jos există anumite elemente de identificare prezente pe toate tipurile de produse alimentare.

eticheta ecologicaPe de o parte, eticheta unui produs ecologic va trebui să conțină următoarele elemente, identice cu cele ale unui produs deloc ecologic:

  • numele produsului alimentar
  • lista ingredientelor și cantitatea anumitor categorii de ingrediente
  • caracteristicile produsului – consumatorul trebuie atenționat prin etichetă dacă produsul ar putea provoca sau nu anumite alergii, intoleranțe alimentare, precum și dacă este destinat sugarilor
  • cantitatea netă a produsului alimentar
  • greutatea produsului ambalat
  • termenul de valabilitate
  • condițiile speciale de păstrare și condițiile de utilizare după deschidere
  • numele producătorului și adresa acestuia
  • țara de origine și locul de proveniență
  • instrucțiuni de utilizare ale produsului
  • declarația nutrițională a produsului alimentar

Cu siguranță toate aceste lucruri le putem identifica pe orice tip de etichetă a unui produs alimentar. Sunt elemente pe care le observăm adesea ori de câte ori ne aflăm în fața rafturilor magazinelor. Nimic pare să nu diferențieze până aici eticheta unui produs ecologic de un alt produs obișnuit. Într-adevăr, lucrurile sunt asemănătoare.

Cu toate acestea, eticheta unui produs ecologic trebuie să conțină obligatoriu și alți indicatori.

Eticheta ecologică înseamnă obligatoriu și specificația „ecologic” sau „eco” prezentă pe ambalaj. Chiar dacă unii dintre noi considerăm ecologic un termen sinonim cu bio sau organic nu este același lucru și de aceea eticheta unui produs ecologic este corectă ori de câte ori pe ea se află scris „ECO” sau „ECOLOGIC”. BIO se folosește în limbajul obișnuit, însă în prezent normele legislative solicită introducerea termenului „ECO” pe etichetă.

De asemenea, eticheta ecologică trebuie să conțină drept element obligatoriu și logo-ul Uniunii Europene pentru produse alimentare ecologice. Există un logo specific ce poate fi urmărit pe toate produsele din gama celor alimentare, de acest tip.

Numărul de cod al autorității sau al organismului de control care reglementează activitatea operatorului ce a desfășurat cea mai recentă operație de producție sau procesare va fi prezent pe eticheta ecologică. Acest cod înseamnă trei părți: pe de o parte codul țării, pe de altă parte termenul prescurtat pentru agricultura ecologică din țara respectivă și ultima parte este formată dintr-un cod compus din două sau trei cifre care identifică instituția care a efectuat controlul pentru certificare ecologică. Un exemplu de cod este RO-ECO-008, acolo unde „RO” înseamnă România, „ECO” este termenul de identificare al produselor ecologice pentru țara noastră, iar „008” înseamnă numărul instituției care a oferit certificare ecologică. La fel se întâmplă și în alte țări, așa că iată un alt cod ce nu ne aparține de această dată: GB-ORG – 05.  Aici, este vorba despre un produs ecologic ce aparține Marii Britanii. „GB” înseamnă codul țării, adică Marea Britanie, „ORG” înseamnă prescurtarea de la organic sau mai exact codul prevăzut de Marea Britanie pentru certificarea produselor ecologice și „005” înseamnă codul instituției care a efectuat controlul și a certificat produsul ca fiind unul ecologic.

Ceea ce bine este bine de remarcat este ca dacă produsul a fost fabricat într-o altă țară atunci acesta a beneficiat de o certificare în țara respectivă, însă atunci când ajunge printr-un import la noi în țară, autoritățile din România trebuie să certifice din nou produsul. Ca atare, există posibilitatea ca un produs să beneficieze de două certificări pentru același lucru. Acest fapt, nu trebuie să te inducă deloc în eroare și să consideri că este un produs certificat greșit. În calitate de consumator poți verifica certificarea produsului ecologic de la autoritatea care a efectuat controlul.

Eticheta ecologică mai conține și câteva elemente suplimentare. Pe de o parte, dacă vom vedea pe o etichetă scris „Agricultură EU” atunci am putea ști că acel produs ecologic provine din țările Uniunii Europene. Dacă pe etichetă există specificația „Agricultură Non EU” atunci produsul provine din afara Uniunii Europene și dacă există specificația „Agricultură EU/Non EU” atunci produsele provin atât din țări membre ale Uniunii Europene, cât și din țări din afara Uniunii Europene. Cu siguranță vă veți întreba la această din urmă specificație cum este posibil ca un produs de acest gen să provină atât dintr-o țară a Uniunii Europene, cât și dintr-o țară ce nu aparține Uniunii. Ei bine, este posibil. Ingredientele produsului ecologic ar putea proveni atât din țări membre UE, cât și din țări din afara spațiului european.

labelprint.ro este alături de tine în realizarea unui model de etichetă ecologică care să țină cont de toate specificațiile de mai sus și mai ales să pună în valoare calitățile produsului tău. Fie că este vorba despre o etichetă personalizată, așa cum noi recomandăm, fie că este vorba despre o etichetă autocolantă, tot ceea ce am evidențiat mai sus trebuie să fie înscris pe eticheta produsului.

Citind informațiile de mai sus, atunci când te vei afla în fața rafturilor magazinelor cu produse alimentare ecologice vei ști mai bine dacă produsul este sau nu ecologic sau dacă încalcă anumite reguli și elemente cuprinse în legislația europeană cu privire la produsele ecologice. În acest fel, fiind un consumator bine informat, ai putea cere anumite detalii cu privire la certificarea acelui produs, observând astfel că în materie de etichetare producătorul a încălcat anumite reguli.